Zona de confort este acea stare fizică, psihică şi emoţională în care te simţi relaxată, în siguranţă, care nu-ţi trezeşte emoţii puternice şi nici nu creează probleme.
Sună bine, sună ca şi cum ăsta ar fi idealul în viaţă. Doar că, nu tot ceea ce sună bine este cu adevărat şi bun pentru viaţa noastră.
Poate că te simţi relaxată în zona ta de confort, în siguranţă şi fără probleme dar dă-mi voie să-ţi spun că totuşi există o problemă, una chiar mare.
Marea problemă este că nu evoluezi, nu îţi rezolvi problemele pe care le ai, nu cunoşti oameni noi. Nu ai parte de experienţe noi, de nicio trăire intensă, de niciun vis împlinit. Nu îţi dezvolţi personalitatea, nici măcar nu o scoţi în evidenţă pe cea pe care o ai.
Nimeni nu vede ce femeie minunată eşti, ce capacităţi ai. Nimeni nu ştie ce gândeşti, ce pasiuni ai, ce ţi-ar plăcea să faci.
Nimeni, nici măcar tu. Este ca şi cum ai fi într-un somn profund şi lung. Fără să vrei eşti într-o moarte clinică a personalităţii tale.
Zona de confort te ţine paralizată într-o stare care îţi oferă o iluzie falsă de siguranţă, linişte şi fericire
De ce falsă?
La un moment dat, oricât de confortabilă ţi s-ar părea viaţa ta, te vei plictisi de ea. Îţi vei dori să faci lucruri noi, lucruri pe care alţii le fac.
Atunci când vei realiza câte lucruri frumoase li se întâmplă oamenilor care ies constant din zona lor de confort vei regreta că nu ai făcut şi tu asta. Vei realiza că ţi-ai irosit anii vieţii protejând o zonă falsă de siguranţă, linişte şi fericire. Îti vei dori ca lumea să te cunoască şi pe tine aşa cum eşti.
Îţi vei dori să spui: „hei, şi eu vreau să fac asta”, „şi mie îmi place să fac asta”, „şi eu vreau să încerc acest lucru”.
Îţi va fi greu la început, zona de confort se va lupta să te tragă înapoi în ea. Va depinde doar de tine dacă cedezi în faţa ei şi rămâi captivă în ea sau dacă faci pasul cel mare de a ieşi din ea şi de a pune pe primul loc dorinţele tale.
Nu aştepta ca acest moment să se întâmple la 70 de ani.
Pentru unele lucruri s-ar putea să fie prea târziu. Învaţă din timp să ieşi din zona de confort. Nu îţi bloca singură evoluţia şi dreptul de a avea parte de tot felul de experienţe de viaţă. Dacă nu îţi dezvolţi abilitatea de a ieşi din zona de confort vei rata multe oportunităţi din viaţă.
Dacă spui „nu acum, nu am energie pentru aşa ceva”, „nu astăzi, mâine va fi o zi grea, am nevoie de energie” ca şi răspuns la orice invitaţie de a face un lucru care ţi se pare o provocare şi care crezi că îţi va consuma energia, îţi vei sabota dezvoltarea personalităţii.
În timp ce alţii vor avea parte de tot felul de experienţe de viaţă tu îţi vei păstra energia.
Întrebarea este: pentru ce îţi păstrezi energia?
De ce spui că o călătorie te va obosi sau că a căpăta abilităţi noi într-un domeniu care te pasionează te va epuiza? Dacă nu îţi consumi energia făcând lucruri frumoase care te entuziasmează şi din care ai de învăţat, ce faci atunci cu ea? Pentru ce o foloseşti?
Paradoxal este că, deşi crezi că îţi păstrezi energia, de fapt nu păstrezi decât zona de confort. Energie nu vei avea oricum, precum niciun telefon nu rămâne cu bateria 100% dacă îl ţii stins.
Nu îţi transforma viaţa cu bună ştiinţă într-o moarte clinică
Zona de confort este ca o moarte clinică. Nici nu trăieşti, nici nu mori. Doar aştepţi.
Tot ceea ce este frumos se întâmplă atunci când trăieşti.
Experienţele de viaţă, momentele de neuitat, amintirile haioase, călătoriile, iubirea primită şi oferită, toate se întâmplă atunci când trăieşti.
După moarte nu ştim ce se întâmplă. Dar ce e certe e că atunci când eşti în moarte clinică nu se întâmplă nimic. Aştepţi să mori sau să trăieşti.
Zona de confort îţi ţine personalitatea într-o moarte clinică
Priveşti pasiv cum trec anii pe lângă tine, fără să faci lucrurile care îţi plac, fără să te dezvolţi, fără să te bucuri de viaţă. Rămâi într-o viaţă mediocră, o viaţă în care primeşti ce ţi se oferă şi nu ceri mai mult. Nu ceri mai mult pentru că ştii că va trebui să acţionezi ca să obţii ce-ţi doreşti. Iar zonei tale de confort nu îi place acţiunea, nu-i plac provocările.
Provoacă-te să ieşi constant din zona de confort
Dacă ieşi în mod repetat din zona ta de confort vei fi pregătită pentru orice. Vei avea destulă experiență de viață încât să faci față oricărei provocări. Nu este o soluție mai bună pentru a crește decât aceea de a ieşi din zona de confort. Orice lucru nou pe care îl faci îţi măreşte experienţa de viaţă, orice activitate nouă îţi măreşte abilităţile, orice loc nou pe care îl vizitezi îţi îmbunătăţeşte cunoştinţele.
Cu cât eşti mai deschisă la noi provocări cu atât îţi diversifici mai mult experienţele de viaţă. Îţi creşti încrederea în tine, în puterea pe care o ai de a face faţă oricărei situaţii.
Cel mai important motiv pentru care trebuie să ieşi constant din zona ta de confort este acela că în afara ariei ei se află pasiunile tale, visurile şi fericirea ta. În afara ei te dezvolţi din punct de vedere personal şi profesional, evoluezi şi în acelaşi timp te bucuri de viaţă şi de tot ce are ea mai bun de oferit.
În afara ei trăieşti, nu dormi.
Trezeşte-te din somnul profund şi lung al zonei tale de confort şi bucură-te de viaţă.
Sursă foto Freepik
Citeşte şi:
- Top 7 cele mai frumoase plaje din România
- 20 dintre cele mai frumoase citate despre iubire
- 15 dintre cele mai frumoase citate despre femei
- 20 de citate despre cafea care te vor face să-ţi mai doreşti una
- 77 de idei pentru Bucket List-ul tău